Nytt liv för Sundshagen Nedre

7 juli, 2023

Mo Gård har stor erfarenhet och specialiserad kompetens kring kommunikation, kombinerade funktionsnedsättningar och utmanande uttryckssätt. I över 75 år har vi arbetat för att skapa rätt förutsättningar för att personer med funktionsnedsättningar ska få leva ett gott liv. Det gäller inte bara samspel mellan brukare och personal, utan även de lokaler vi vistas i.

För att säkerställa att våra miljöer är ändamålsenliga för de brukare som finns idag, och de förväntningar och krav som finns i stort, genomförs löpande uppdaterande insatser och renoveringar av Mo Gårds boenden. I det arbetet har nu Sundshagen Nedre i Doverstorp, Finspång, fått nytt liv.

Veranda utanför rött hus med vita knutar. På verandan står utemöbler och en kruka med gula blommor. – Dels har vi utökat enheten med ytterligare en lägenhet så att det nu totalt finns sex lägenheter på boendet. Sen har vi även utökat gemensamhets- och personalutrymmen och omarbetat den yttre miljön kring entrén för att den ska bli mer tillgänglig och tilltalande. Entrémiljön ligger nu i nivå med entrén och det har även tillkommit en uteplats, säger Peter Rinman VD för Mo Gård Fastighet.

Sundshagen Nedre i Finspång är ett rött hus med vita knutar av traditionell karaktär. Det ligger mysigt till i lantlig skogsmiljö vid Doverstorp där Mo Gård har mycket verksamhet i övrigt. Bland annat det nybyggda gruppboendet Äppellunden och ett utegym där motion och hälsa främjas.

Gruppbostaden Sundshagen Nedre byggdes år 1990, och mycket har hänt sedan dess, både vad gäller behov hos de brukare som bor där och vad som idag är standard inom byggnation av gruppbostäder

– Vi har uppdaterat utifrån dagens krav och standarder avseende ytor och tekniska delar som att till exempel förstärka brandskyddet genom att förse huset med vattensprinkler. Något som är ett krav vid nybyggnation idag men som inte gäller i gamla befintliga gruppbostäder, säger Peter.

Interiör från Sundshagen Nedre. Ett kök med gråa luckor diskmaskin och kylskåp.

Mo Gård har brukare med många olika behov och förutsättningar. Därför uppdateras miljöerna i stort utifrån frågan om tillgänglighet. Men det lämnas självklart utrymme för att kunna individanpassa miljöerna efter de brukare som flyttar in i sina nya hem.

– Det ska vara tillgängligt. Både fysiskt, som i låga trösklar och höj- och sänkbara handfat, men också kognitivt som i att miljön är lättförståelig, att dörren har en avvikande kulör mot omgivningen för att tydliggöra att den finns där till exempel. Det ska vara lätt att läsa av miljön. Det har också lagts in stegljudsdämpande golv för att skapa en god ljudmiljö. Vilket är extra viktigt i vår verksamhet med tanke på brukarnas funktionsnedsättningar, berättar Peter.

Förutom det viktiga arbetet med att skapa tillgängliga och individanpassade miljöer är det även viktigt med hållbarhet. Att använda Entrén på Sundshagen Nedre – ett rött hus med vita knutar med ramp och räcke för tillgänglighetsanpassning. de resurser som redan finns. Därför ger Mo Gård nytt och förlängt liv till en äldre gruppbostad, i stället för att riva och bygga nytt.

Peter berättar att det utifrån ett hållbarhetsperspektiv bara finns fördelar med att titta på hur Mo Gård faktiskt kan nyttja de befintliga byggnaderna.

– Vi vill ta hand om de byggnader och fastigheter vi har och säkerställa att det som byggdes tidigare kan fortsätta att användas idag utifrån de krav vi har på en modern gruppbostad, säger Peter och fortsätter:

– I samband med uppdateringen av Sundshagen Nedre har vi också bytt ut ventilationssystemet och ersatt med ett nytt ventilationsaggregat där vi har möjlighet att få frikyla via bergvärmen. På det här sättet nyttjar vi kylan som redan finns i borrhålet, vilket är väldigt bra sommartid, och ett bra sätt att få ett gott inomhusklimat.