Välkommen till Mo Gårds LSS-boende Äppellunden

29 november, 2021

För ett år sedan öppnade Mo Gård gruppbostaden Äppellunden utanför Finspång. Idag finns här en växande verksamhet med plats för några brukare till. Följ med på ett besök!

Gångavstånd till daglig verksamhet, vacker park och sjön Glan. Foto: Margret Segui. 

En mil utanför Finspång ligger Mo Gårds gruppbostad Äppellunden. Boendet öppnade den 14 december 2020 och idag bor det fyra brukare här. Boendet har plats för totalt sex brukare i lika många lägenheter. Brukarna bor i sin egen lägenhet och har tillgång till gemensamma utrymmen. Dessutom har varje lägenhet en tillhörande uteplats med fin utsikt över omgivningarna. Enhetschefen Pierre Holm skiner upp när han ger sin bild av Äppellunden.
– Äppellunden ligger vackert beläget nära sjön Glan. Här har brukarna nära till daglig verksamhet där vi bland annat har en handelsträdgård och estetisk verksamhet.

Specialpedagogen Ros-Mari Furu, som arbetat på Mo Gård i hela 28 år, berättar:
– Det är en vinst att man kan gå direkt till sin dagliga verksamhet där vi har egna handledare. Där finns växthus och blomsteraffär och en underbar park där våra brukare jobbar samt ett eget litet café där brukarna kan vara med och baka. Vi har en otroligt lugn och fin miljö här.

På den dagliga verksamheten är plantering en uppskattad taktil syssla. Foto: Crelle.

Brukarna som bor på Äppellunden kommunicerar på olika vis, bland annat med teckenspråk. Så här ser det ut generellt på Mo Gård – att oavsett vilka sätt individen kommunicerar på så finns det kompetens inom Mo Gård för att möta upp.
– Vi har kontinuerliga brukarmöten där vi ser till att brukarnas röst blir hörd, att deras önskemål blir tillgodosedda och att de kan vara med och forma sin vardag. Jag som specialpedagog är mycket närvarande på plats och finns tillgänglig i vardagen, säger Ros-Mari Furu.

På Mo Gård finns en hög grad av specialistkompetens inom kommunikationsområdet. Arbetet sker i en kommunikativ miljö med olika anpassade kommunikationssätt som exempelvis alternativ och kompletterande kommunikation, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, taktila former samt teckenspråk.
– Vi arbetar mycket med bilder för att informera och kommunicera, säger Pierre Holm.
– Även lågaffektivt bemötande är viktigt hos oss, fyller Ros-Mari Furu i och fortsätter:
– Vi i personalen utbildas i kommunikation så att vi får den kompetens vi behöver. Det gynnar självklart brukarna. Personalen trivs verkligen här, vi hjälps åt och hjälper varandra. Det ska vara tryggt och bra, man ska kunna lita på att brukarna får bra insatser.

Gruppboendet på Äppellunden med egna uteplatser. Foto: Margret Segui.

Varje brukare har ett eget team av specialiserad personal runt sig.
– Vi jobbar i team för att skapa trygghet och kvalitetssäkra omvårdnaden. Det blir tryggt när det inte är för många olika personer runt brukaren, berättar Pierre Holm.
Framöver hoppas Äppellunden kunna välkomna ytterligare två brukare till boendet.

Utemiljön ska också utvecklas vidare med saker som kan vara till glädje för brukarna.
– Till exempel gungor för vuxna, studsmattor och planteringar, berättar Pierre Holm.

Är du intresserad av en plats på Äppellunden eller ett av Mo Gårds andra LSS-boenden? Kontakta våra rådgivare så hjälper vi dig att hitta en plats! 

Vill du veta vad anhöriga och handläggare tycker om Mo Gård? Läs mer här.