Resursgruppen stärker verksamheten med kompetens och trygghet

25 november, 2021

På Mo Gård finns en särskild grupp som stärker upp verksamheten där det behövs. Möt Martin Monberg som är en av rehabiliteringsassistenterna i resursgruppen i Östergötland.
– Vi
bidrar med vår kompetens samt kan stödja befintliga medarbetare i olika situationer, säger Martin Monberg.

Resursgruppen är en stödfunktion som åker ut till de enheter där det finns ett behov av förstärkning. Det kan vara vid tillfällig personalbrist som uppstått till följd av vård av barn, akuta sjukdomar eller om ordinarie medarbetare ska på utbildning. Det kan också handla om att bidra med specialkompetenser.

– Alla vi som jobbar i gruppen är väldigt duktiga på det vi gör, är sammansvetsade och kan ta snabba förändringar. Vi kan jobba med alla brukare och bidrar med vår kompetens samt kan stödja befintliga medarbetare i olika situationer, säger Martin Monberg.

Martin Monberg. Foto: Crelle.

Resursgruppen kan också täcka upp i andra regioner där det behövs. Då kommer de och arbetar intensivt under en period. Medarbetarna i gruppen bidrar till en trygghet och styrka för verksamheten. I gruppen ingår erfarna rehabiliteringsassistenter. Några håller på att utbilda sig till stödpedagoger.

– Gemensamt är att alla har lång erfarenhet i yrket, är flexibla och lösningsfokuserade, säger Martin Monberg.

Han tror att det här sättet som Mo Gård valt att organisera sig på är unikt.

– Det här är ett upparbetat arbetssätt och som ständigt utvecklas. Jag har inte hört att det här upplägget finns på andra ställen.

För ordinarie personal är resursgruppen ett välkommet inslag i verksamheten, upplever Martin Monberg.

– Vi kommer med kompetens och erfarenhet och de ordinarie ser oss som en bra stödjande funktion och resurs. Det är vårt uppdrag att sprida kunskap och glädje som ambassadörer för Mo Gård. Vi kan reda ut eventuella missförstånd och handleda i rätt riktning.

Alla som arbetar i resursgruppen går på ett rullande schema. Under en månad har man ett visst antal beredskapsdygn då man är tillgänglig dygnet runt. Då finns tillgång till tjänstebil så att den som har beredskap kan ta sig till den enhet där behov finns.

Martin Monberg trivs fint i resursgruppen och ser det som en utvecklingsväg för kollegerna.

– Det är kul att arbeta i resursgruppen och är man ute efter en utmaning så ska man definitivt söka sig till den när det dyker upp tjänster. Vi har otroligt mycket givande diskussioner och möter många medarbetare och brukare.

I den här filmen hör du Martin Monberg berätta om sitt arbete på Mo Gård.