Meningsfullhet, gemenskap och glädje i Mo Gårds dagliga verksamhet

9 december, 2021

Plantring av växter daglig verksamhet
Plantring av växter daglig verksamhet

Alla människor mår bra av att få göra något som är roligt, utvecklande och erbjuder en gemenskap. På Mo Gård erbjuds individanpassad daglig verksamhet för vuxna.
Vi har många tjejer och killar här som längtar till måndagen och sitt ”jobb” som de älskar, berättar Sussi Johannesson, specialpedagog på Mo Gård.

 Daglig verksamhet går ut på att skapa en meningsfull sysselsättning utifrån individens behov och önskemål.
– Den dagliga verksamheten bidrar till att skapa en känsla av sammanhang. Genom den erbjuds stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap, säger Jessica Ottosson, regionchef på Mo Gård i Skåne.

En person skruvar ihop ett litet trädgårdsbord.

Montering av trädgårdsmöbel i träverkstaden.

Varje brukares sysselsättning planeras och följs upp i en genomförandeplan. För den enskilde kan en dag på den dagliga verksamheten till exempel handla om att få ägna sig åt rörelse, taktil massage eller temaarbete.
– Allt utgår ifrån vad individen kan och vill göra. Är någon intresserad av att skapa ett konstverk med färg, lera eller av gips så är det möjligt. Nästa dag kanske man skapar något i träverkstaden och avslutar dagen med en avslappnande handmassage, berättar Jessica Ottosson.

Sussi Johannesson som är specialpedagog på Mo Gård berättar att individens önskemål alltid står i centrum i planeringen.
– Det är viktigt att våga berätta vad man känner och tycker och så kan vi titta på utvecklingsmöjligheter. Idag fick jag en fråga av en tjej som vill skaffa klass 1 körkort för moppe och undrade om hon kunde få ta lite tid av den dagliga verksamheten och det fick hon så klart.

Var tredje vecka hålls ett möte där brukarna själva kan uttrycka sina önskemål för att följa upp och planera den dagliga verksamheten. På mötet finns en stödpedagog med för att dokumentera så att kommunen som är beställare kan följa upp insatsen. Mötet är viktigt för att brukaren ska få chans att påverka sina vardagar.
– Kanske har man snickrat i tre veckor och är nu intresserad av att prova någon annan kreativ verksamhet, säger Jessica Ottosson.

Vy över second hand-butiken Erikshjälpen där Mo Gård bedriver daglig verksamhet.

Erikshjälpen är en viktig samarbetspartner för Mo Gårds dagliga verksamhet i Skåne.

Inom Mo Gård erbjuds brukarna en rad olika aktiviteter under den dagliga verksamheten. I Finspång finns bland annat handelsträdgård och träverkstad men också samarbeten med andra aktörer. I Skåne där Jessica Ottosson är regionchef samarbetar Mo Gård med Erikshjälpen.
– Vi har brukare som till exempel säkerställer spel och pussel så de sedan kan säljas vidare i secondhand-butiken.

Sortering av pussel på Erikshjälpen.

I den utflyttade verksamheten kan man även arbeta med aktiviteter som till exempel hantering av kläder, smycken, hobby och fritid eller på el-avdelningen.
– Andra tycker om att arbeta i vår kreativa verkstad där det finns flera olika material att jobba med. Där har vi också ett rum för sinnesstimulering som är anpassat för att stimulera känsel, syn och hörsel. I vår träverkstad bygger några brukare trälådor, fågelholkar samt olika rabattprydnader som kan pryda en fin veranda eller trädgård, säger Jessica Ottosson.

I Finspång där Sussi Johannesson arbetar i den dagliga verksamheten finns ett aktivitetshus där brukarna arbetar med snickeri och skapande bland annat kring traditioner och högtider. Där finns också avslappningsrummet Vita rummet och en plats där den som är tekniskt intresserad kan arbeta med att demontera maskiner och vitvaror.
– Många är nyfikna på hur maskinerna ser ut inuti, säger Sussi Johannesson.

Växtskötsel är en uppskattad aktivitet.

I verksamheten i Finspång finns också en park där brukarna ansvarar för grönområdena, sandning och plogning, buskar och lövhantering.
– Där är man med och gör det man känner sig motiverad för. Det handlar om att hitta glädje, gemenskap och social samvaro i teckenspråkig kontext, säger Sussi Johannesson.

Handelsträdgården med sysslor som att så, plantera, driva och vattna växterna låter alla sinnen vara med.
– Många brukare tycker mycket om planteringsjobb, att arbeta och känna med händer mår många bra av, säger Sussi Johannesson.

Vy över entrén till Mo Gårds handelsträdgård med uppställda växter framför.

Växter till försäljning vid handelsträdgården.

Utöver trädgårdssysslorna så erbjuds friskvård och ”utekul” vissa dagar. Under utekul gör man upp eld, grillar, steker pannkakor eller popcorn att njuta av. Dessutom finns det höns i den dagliga verksamheten, något många brukare uppskattar mycket.
– Hönsen ger en chans att känna sig behövd och betydelsefull för någon annan, säger Sussi Johannesson.

Daglig verksamhet är ingen anställningsform utan syftar till att i första hand skapa en meningsfull sysselsättning för personer inom LSS. Brukarna får en symbolisk ersättning från kommunen för sin insats.

Målet med den dagliga verksamheten är inte att producera ett visst antal produkter.
– Det kanske blir fem tomtar till en julmarknad. Det viktiga är inte vad det blir, utan att man får känna att man gör någonting, att man bidrar, säger Jessica Ottosson.

Pepparkaksbak är en uppskattad aktivitet till jul under daglig verksamhet.

För brukaren startar dagen på Mo Gårds boenden. Sedan följer personal med till den dagliga verksamheten som erbjuds mellan klockan 8 och 16 på vardagar. För den som är på daglig verksamhet en hel dag hålls det två arbetspass med lunch emellan. Som en arbetsdag ungefär. Hur länge och hur ofta den enskilde är på daglig verksamhet beror helt på hans eller hennes förutsättningar.
– Någon har kanske daglig verksamhet fem dagar i veckan men orkar i praktiken tre. Vi anpassar alltid efter individens förmåga, säger Jessica Ottosson.

Den dagliga verksamheten spelar en viktig roll i brukarens vardagsliv, menar Jessica Ottosson.

– Den gör väldigt stor skillnad. Daglig verksamhet utvecklar den enskildes möjlighet att ha en meningsfull sysselsättning. Man vill vara delaktig och känna att man har en meningsfull vardag. Den dagliga verksamheten ger känsla av sammanhang som vi vet har ett värde.

Inte heller för Sussi Johannesson råder någon tvekan om hur värdefull den dagliga verksamheten är.
– Jag är jättestolt över verksamheten. Jag åker till den med glädje varje dag. Och det har jag gjort i 30 år. Vi har killar och tjejer här som säger att de älskar sitt jobb och som säger redan på fredagen att de längtar till måndag. Många gånger är det så lite som ger sådan lycka och gemenskap. En kille ville baka pepparkakor som vi bjöd på under eftermiddagen. Då blev det fest!

Här kan du läsa mer om daglig verksamhet på Mo Gård.