Utegym – ett av Mo Gårds hållbarhetsprojekt

12 januari, 2023

Mo Gård har flera hållbarhetsmål enligt FN:s agenda 2030. Två av dessa prioriterade mål är hälsa och välbefinnande samt minskad ojämlikhet. För att bidra till de två målen byggs just nu ett utegym i den fina naturnära miljön vid Mo Gårds verksamheter i Finspång. Idén om utegymmet kommer från en grupp medarbetare och genomförs som en aktivitet inom Mo Gårds dagliga verksamhet.

Gjutformar nedgrävda i jorden.

I sin dagliga verksamhet har brukare varit med och byggt gjutformar.

– När vi fick veta att det skulle startas upp ett hållbarhetsprojekt samlades några medarbetare från LSS-boendena och daglig verksamhet för att tillsammans diskutera kring projektet och ta fram förslag på olika aktiviteter. Vi landade i att bygga ett utegym då det är något som främjar motion och hälsa, och som kan anpassas för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, berättar Angelica Werme, rehabiliteringsassistent.

Utegymmet beräknas stå klart till våren och flera brukare är involverade i bygget. Inom den dagliga verksamheten har man tillsammans byggt gjutformar, sprängt stenar med vatten och eld samt fixat med diverse röj- och grävarbete. Framöver kommer det att gjutas plintar och monteras upp redskap för att färdigställa utegymmet.

Visionen är att utegymmet ska vara tillgänglighetsanpassat för alla vilket kräver anpassningar i den fysiska och sociala miljön. Den fysiska miljön kan anpassas med bildstöd, punktskrift, ledstråk, ramper med mera. Utegymmet ligger nära en gångväg så att det ska vara enkelt att ta sig dit, även med rullstol.
– Vår vision är att utegymmet blir en plats där vi kan ha gympa och friskvårdsaktiviteter, men att det även blir en plats att stanna till på under en promenad. Det finns fina miljöer runtomkring så vi kommer kunna skapa många givande aktiviteter som exempelvis träning och sen bad i poolen under sommartid, säger Anna Sundkvist, pedagog.

Två personer på en side-by-side-cykel som tittar ut över en sjö.

Med side-by-side-cykeln tar sig brukare och personal runt och får både frisk luft och motion.

Mo Gård har länge arbetat för att främja rörelseaktiviteter utomhus vilket gynnar en hållbar livsstil och en givande vardag. I anslutning till utegymmet ligger en fotbollsplan som används flitigt och som nyligen har fått nya fotbollsmål. En annan mycket populär friskvårds- och rastaktivitet som uppskattas är den nya side-by-side-cykeln som har eldriven hjälpmotor.
– På området där utegymmet kommer att byggas finns redan idag stora möjligheter till aktiviteter och upplevelser som främjar rörelse och ger tillfällen för kommunikation, berättar Jan-Ole Nygård, handledare på daglig verksamhet.

Utöver dessa aktiviteter hålls även en årlig hälsodag då brukare och personal från de olika boendena bjuds in för att tillsammans ha en trevlig dag full av rörelse, glädje och gemenskap.
– Det blir ett sätt att umgås i den friska luften och prova på olika aktiviteter. Allt från bad i poolen, fotbollsmatch, åka fyrhjuling och lugnare aktiviteter så som taktil massage. Det är en dag som är mycket uppskattad av brukarna och de brukar prata glatt om den dagen långt efteråt, berättar Anna Sundkvist.

En discgolfs-korg med en röd disc i.

Det finns många utomhusaktiviteter på området. Discgolf är en av dem.

Att aktiviteterna är uppskattade är tydligt då många brukare själva väljer friskvårdsaktivitet som en del av sin dagliga verksamhet. Att göra saker tillsammans stärker relationer samtidigt som rörelseaktiviteter bidrar till ökad hälsa. Aktiviteterna bidrar också till fina möjligheter till samspel och kommunikation, vilket genomsyrar hela verksamheten på Mo Gård.
– Fysisk aktivitet är en viktig del av välbefinnandet. Därför behöver vi inom Mo Gård erbjuda en attraktiv utemiljö. Att kunna träna, ha roligt eller bara röra på sig på ett naturligt sätt ger positiva effekter både fysiskt och psykiskt i det dagliga livet, säger Angelica Werme.