Verksamhetsnära styrgrupp för kvalitetssäkring

3 oktober, 2023

Ett av Mo Gårds framgångskoncept är det verksamhetsnära ledarskapet i form av styrgrupper på plats på LSS-boendena. Grunden i styrgruppen utgörs av enhetschef samt pedagog, som tillsammans följer upp och planerar enhetens dagliga drift. De arbetar även med utvecklingsområden och mer långsiktiga utmaningar som verksamheterna ställs inför.

Arbetssättet med en verksamhetsförlagd styrgrupp förbättrar inte bara tillvaron för brukarna, som på ett mer effektivt sätt får sina behov tillgodosedda. Det hjälper också personalen som vid behov har nära till stöttning i sitt dagliga arbete.

– Det blir tydligt vem som är ansvarig för vad. Det underlättar för personalen att veta vem de ska vända sig till och att det alltid finns någon från styrgruppen på plats i verksamheten, säger Malin Jegendal, enhetschef på gruppbostaden Bredsand i Enköping.

Mo Gårds verksamheter vänder sig till brukare som har omfattande funktionsnedsättningar där kommunerna inte har kompetensen att ge det stöd som behövs på hemmaplan. Därför är det extra viktigt att personalen inom Mo Gård får det stöd som behövs av styrgruppen, och att introduktioner, utbildningar och fortbildning följs upp. Tack vare nära samarbete mellan olika kompetenser i styrgrupperna på respektive LSS-boende kan extra behov – både hos brukare och personal – snabbt identifieras och extra insatser kan sättas in och följas upp på ett effektivt sätt.

Malin Jegendal har arbetat inom Mo Gård sedan 2016 och började sin karriär som rehabiliteringsassistent, vilket gett gott om erfarenheter som hon nu använder i sin roll som enhetschef. Hon arbetar tätt tillsammans med specialpedagog Annika Sandberg som kommer från förskolans värld. Annika började arbeta inom Mo Gård efter att ha utbildat sig till specialpedagog där nyfikenheten för LSS väcktes.

De båda utgör grunden i styrgruppen på gruppbostaden Bredsand i Enköping. Med regelbundna möten säkerställer de hur de på bästa sätt jobbar vidare för brukarnas och personalens bästa.

När eventuella frågor uppstår, som medicinska frågor rörande brukarna eller konflikter i arbetsgruppen, kan de enkelt bjuda in andra specialistfunktioner. Till exempel sjuksköterska, arbetsplatsombud eller HR-partner.

– Vi har styrgruppsmöte var fjärde vecka, och bjuder in andra funktioner om vi behöver diskutera olika ämnen eller undrar över något. Vi ser till att kvalitetssäkra vårt arbete genom att hämta in rätt kompetens när det behövs, säger Annika.

Kvalitetssäkring innebär inte bara att hålla regelbundna möten internt. Det innebär även att ge sig ut i andra nätverk för att samla information och kunskap att ta med sig i sitt arbete.

– Jag är med i pedagogforum, centralt och regionalt, men nätverkar också inom IKT, teknik för medfödd dövblindhet, som är kopplat till Nkcdb* och Mo Gård. Där diskuterar vi teknik och hur vi kan arbeta med det, säger Annika.

– Ja, det är en del i uppdraget, att vara ajour med vad som finns och används. Att hålla sig uppdaterad kring vad som händer inom vårt område och ta med sig det in i verksamheten, avslutar Malin.

*Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor