Individanpassning och teknik

16 mars, 2021

Mo Gård – individanpassning och teknik

Mo Gård har en unik erfarenhet och samlad kompetens kring praktisk och tillgänglig kommunikation. I ett tidigare inlägg fick ni bekanta er med vårt specialistteam, en intern stödfunktion som har till uppdrag att tillhandahålla olika slags specialistkompetens.

I det här inlägget får ni träffa Henrik Hildemar, IKT-pedagog på Mo Gård sedan snart 10 år, och en del av specialistteamet. IKT står för informations- och kommunikationsteknik. Teknik är en viktig del i att möjliggöra individanpassad kommunikation.

Teknik som hjälpmedel
Då målgruppen hos Mo Gård är bred är också teknikanvändningen bred. I Henriks arbete ingår därför att ta fram tekniska hjälpmedel i ett spektra som spänner över allt från att stötta våra brukare i att använda sin egen mobiltelefon eller ipad som stöd för kognition och minne, till mer utforskande och utprovande användning av prototyper av hjälpmedel. Där samarbetar vi idag genom Nkcdb (Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor) med andra europeiska aktörer.

– Jag jobbar brett med hur vi kan skapa en inkluderande och tillgänglig miljö där alla brukare och elever på bästa sätt kan få stöd, utmaning eller nöje med hjälp av teknik på olika sätt, förklarar Henrik.

Mo Gård – individanpassning och teknik

Bilden ovan visar: Brukarens ipad fungerar som ett tekniskt hjälpmedel och som ett stöd i planering inför att exempelvis handla matvaror. Med hjälp av bildstöd i sin Ipad så kan brukaren mer självständigt genomföra sina inköp. Arbetet med digitala bildstöd före, under och efter inköp leder till en rik kommunikation i vardagen.

Henrik berättar vidare:

– Några av våra mest lyckade exempel handlar om tillbehör genom vilka man interagerar tillsammans med tekniken. Blåtandsstyrda tryckknappar med vilka man spelar exempelvis turtagningslekar på en iPad. Eller så kallade vibrationshögtalare som spelar upp musik genom att få en annan yta att vibrera, vilket skapar en otroligt tydlig taktil och kroppslig upplevelse, om det används på rätt sätt.

Ett annat inspirerande exempel på hur vi på Mo Gård jobbar med teknik är att med hjälp av en iPad och Lego skapa så kallade stop-motion-filmer för att återberätta händelser man varit med om.

– Kan vi använda dessa användningsscenarion för att skapa gemensamma upplevelser, där vi kan sätta gester, tecken, ord och begrepp tillsammans på det vi upplever, skapar vi goda förutsättningar för att också utveckla kommunikationen, vilket alltid är vårt huvudfokus på Mo Gård, fortsätter Henrik.

Mo Gård – individanpassning och teknik

Mo Gård – individanpassning och teknik

Individanpassning i fokus
Individanpassning innebär att vi på Mo Gård försöker hitta eller skapa en så tillgänglig miljö som möjligt för den specifika individens behov för stunden, behov som många gånger kan skifta över tid. Men det handlar inte bara om att anpassa miljön och kommunikationen för brukaren, det handlar även om att bygga kompetens hos personalen om individens förutsättningar och behov. Och hur man bäst kan anpassa miljön utifrån dessa förutsättningar.

Detta sker genom såväl ett strukturellt arbete på organisationsnivå, personalnivå och individnivå utifrån respektive individs intressen, förmågor och behov.

– Individanpassningar kan handla om en så tillsynes simpel sak som skärmens ljusstyrka, men också om mer avancerade saker som hålltider för touchgränssnittet. Och utbudet av teknik är så oerhört stort idag, så individanpassning handlar också om att hitta rätt app eller spel som tillvaratar individens intressen och förmågor, eller erbjuder stöd och utveckling på andra områden, fortsätter Henrik.

Mo Gård – individanpassning och teknik

Mo Gård – individanpassning och teknik

Utmanande och givande
Henrik berättar vidare att den oerhört snabba tekniska utvecklingen är en utmaning i sig. Men en utmaning som också kommer med en hel del fördelar. Teknik idag är billigt, mycket behändigt till sin storlek, lättanvänt och nästan var persons egendom, vilket gör att de flesta behärskar grunderna i användandet.

– Den tekniska utveckling som våra mor- och farföräldrar fick uppleva under hela sin livstid motsvaras idag av säg 10–20 års utveckling. När jag började min tjänst höll jag utbildningar i hur man använder en mobiltelefon eller surfplatta. Idag kan jag i högre utsträckning hoppa direkt in i den pedagogiska användningen när jag handleder eller utbildar.

Att Mo Gård inte bara har en stor samlad kompetens, utan även ett nära samarbete mellan kompetenserna gör att vi har mycket goda förutsättningar för att kunna jobba riktat utifrån individens specifika behov.

– Vi kan möta behovet med ett större perspektiv som, tillsammans med brukaren och personalen, kan utgå från individens intresseområden och förmågor, avslutar Henrik.

Vill ni läsa mer om Mo Gårds specifika kompetens är ni välkomna att göra det på mogard.se/specifik-kompentens.