Ett hållbart Mo Gård

12 mars, 2021

Ett hållbart Mo Gård – Solceller vid Äppellunden, Finspång
Ett hållbart Mo Gård – Solceller vid Äppellunden, Finspång

För Mo Gård är goda avtryck viktigt – inte bara de avtryck vi lämnar hos människor – utan även de avtryck vi lämnar på naturen. Vilket gör hållbarhet till en kärnfråga för oss. Och i vårt dagliga arbete för att vara ett hållbart Mo Gård ingår därför att arbeta för att det vi gör alltid ska vara hållbart och att skapa helhetslösningar med hög grad av individanpassningar.

Som en del i vårt arbete för att minska vårt klimatavtryck har vi bland annat valt att satsa på produktion av solel. Två solcellsanläggningar är nu i drift, på våra nya enheter i Finspång och Nyköping. Vi har även solceller som värmer upp vår pool i Finspång. Peter Rinman, VD för Mo Gård fastighet, berättar:

– Ytterligare ett projekt i Finspång är planerat under året. Produktionen uppgår då till dryga 100 000 kwh om året. Vi tar också med det i vår projektering av kommande nyetableringar under 2022.

Ett hållbart Mo Gård – Solceller vid Växthusgränd, Nyköping.

Ett hållbart Mo Gård – Solceller vid Växthusgränd, Nyköping.

Enkelt beslut
Med solceller är den miljömässiga effekten uppenbar. Och på sikt är det dessutom en investering som vi på Mo Gård räknar med kommer återbetala sig väl, även ekonomiskt. Mo Gårds produktion av el med hjälp av solen är ett välkommet tillskott i vårt hållbarhetsarbete. Men det räcker inte för att tillgodose vårt totala behov av el. För det elbehov vi inte täcker själva köper vi istället in el, även då 100 % förnybar el via sol-, vind- eller vattenkraft.

– Utöver investering i solceller har vi också gjort stora insatser med att ersätta fossila bränslen i vår värmeproduktion, med bland annat bergvärme. I arbetet med att hålla nere avtrycken från våra fastigheter och vara ett hållbart Mo Gård ingår också att producera energieffektiva byggnader, både i egen regi och tillsammans med våra samarbetspartners, fortsätter Peter.

Mo Gårds arbete med att minska vårt klimatavtryck fortlöper. Och ni kommer även fortsättningsvis att kunna läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och de projekt vi bedriver inom det under mogard.se/aktuellt.

Vill ni veta mer om Mo Gård kan ni även besöka mogard.se/om.