Mo Gård – över 75 års erfarenhet av att möta personer med specifika behov inom kommunikationsområdet

31 januari, 2023

Ni som känner till Mo Gård kanske förknippar vår organisation med att ge stöd till döva personer med ytterligare funktionsnedsättning eller personer med dövblindhet. Det stämmer men idag kan Mo Gård också erbjuda insatser till en bredare målgrupp och riktar sig även till personer som är hörande med kombinerade funktionsnedsättningar. Främst är det vår samlade kompetens och erfarenhet inom kommunikationsområdet som möjliggjort att vi kan möta behovet hos en bredare målgrupp.

Mo Gård har lång erfarenhet och kompetens av att utföra insatser till personer med intellektuella funktionsnedsättningar och/eller autism som är döva, har hörselnedsättning eller en kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet. Denna målgrupp har funnits inom Mo Gård under de 75 år som verksamheten funnits. Teckenspråket är därför en viktig del i verksamheten och en viktig förutsättning för delaktighet och för möjligheten att kunna leva ett gott liv.

Idag kan Mo Gård erbjuda stöd och insatser till en bredare målgrupp och riktar sig även till personer som är hörande med kombinerade funktionsnedsättningar. Ett exempel på detta är personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning som har behov av specifika anpassningar i den omgivande fysiska och sociala miljön.

Två personer som sitter vi ett bord och pekar på bildstöd med en Ipad brevdid sig där det står "äpplen" på skärmen.

Ipad används som stöd vid planering av exempelvis inköp.

Den långa erfarenhet och kunskap som finns inom Mo Gård har bidragit till att vi idag har kompetens att kunna möta en bredare målgrupp. Främst är det vår kompetens inom kommunikationsområdet som legat till grund för den utvecklingen. Mo Gårds utgångspunkt är att alla individer har förmåga att kommunicera oavsett utvecklingsnivå och att kommunikationen kan utvecklas med rätt stöd och förutsättningar. Vi vet att svårigheter i att uttrycka sig och att inte bli förstådd kan skapa stor frustration och leda till ett utmanande uttryckssätt. Inom Mo Gård ser vi att dessa uttryckssätt är ett sätt att kommunicera med sin omgivning. Genom att utgå från den unika individen och kombinera kunskap om kommunikation med kunskap om funktionsnedsättningar har vi goda förutsättningar att erbjuda kvalitativa insatser.

Att kommunicera är en rättighet och en viktig förutsättning för delaktighet och för att kunna påverka i sitt liv. För både målgruppen döva, personer med dövblindhet och hörande personer skapar vi miljöer som är kommunikativt tillgängliga och anpassade utifrån individens behov. I den kommunikativa miljön på Mo Gård arbetar vi med talspråk, teckenspråk, taktilt språk och olika former av Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) såsom bilder, symboler, föremål och tecken som stöd.

Mo Gård erbjuder helhetslösningar med ett kvalitativt stöd under hela dygnet i form av LSS-boende och daglig verksamhet för vuxna eller gymnasiesärskola och LSS-boende för barn och unga. Verksamheten finns på flera platser i landet.

Vill ni veta mer om Mo Gård och vad vi kan erbjuda? Läs mer här.