Mo Gård 75 år – ”En otrolig glädje att få samlas”

7 oktober, 2022

År 1947 startades Mo Gård som ett statligt skol- och arbetshem för döva barn och vuxna. Sedan dess har verksamheten förändrats, men syftet att ge personer med kombinerade funktionsnedsättningar ett gott och meningsfullt liv har alltid varit kärnan i verksamheten. I år firar Mo Gård 75 år och det har uppmärksammats stort runt om i landet med brukare, personal och anhöriga.

I Skåne anordnades en fem-kamp under firandet.

Det bjöds på jubileumstårta.

För att fira har det anordnats fester och aktivitetsdagar för brukare och anhöriga i respektive region. Varje firande har utformats med verksamheternas ledningsgrupper på plats samt de brukare som önskat vara med i planerandet. I Skåne firades 75-årsjubileet i vackert höstväder och inför firandet hade brukarna tillsammans med personalen på daglig verksamhet förberett och byggt rekvisita till alla lekarna.

–Vi åt gott, pratade, lekte lekar och avslutade med jubileumstårta. Det blev en härlig dag, berättade Jessica Ottosson, Regionchef Skåne.

Under Mo Gårds välbesökta 75-årsfirande i Uppland visade brukarna bland annat upp vad de skapat i sin dagliga verksamhet under året och även här hade brukarna tillsammans med personalen skapat gemensamma aktiviteter.

 

Pyntning av 75-årsskylt på firandet i Uppland.

Utställning med saker brukarna skapat på daglig verksamhet.

– Östergötland och Södermanland firade tillsammans och här hade några brukare lagat mat och fruktpajer, medan andra hade skapat fina blomstergrupper som såldes i Mo Gård Handelsträdgård. En grupp med brukare hade förberett ett gympapass som visades upp för anhöriga, berättar Johanna Bergstrand, VD för Mo Gård.

Runt om i landet skapade regionerna aktiviteter som femkamp, konstutställning, skördefest och att åka fyrhjuling blandades med festlig stämning och god mat. Brukarna fick även chans att visa upp sin dagliga verksamhet och i Östergötland sin gymnasiesärskola för anhöriga vilket var mycket uppskattat.

– Jag har sett en sådan glädje på alla firanden! Att äntligen få samlas tillsammans har varit något alla länge har längtat efter. Det var så härligt att få träffa anhöriga och brukare och ta del av deras tankar och upplevelser, säger Johanna.

 

Under firandet i Östergötland visade brukarna upp ett gymnastikpass.

Fullspäckat schema med fika, gympa, lunch och aktiviteter.

Som avslutning på årets firande bjöds all personal och deras respektive in till Värmekyrkan i Norrköping för en jubileumskväll i september. Det blev ett uppskattat event och personal från alla regioner kom för att fira tillsammans.

– Vi hade en riktig Mo Gård-fest och under kvällens middag spelades det upp rörande videohälsningar från anhöriga samt gratulationshälsningar från systerorganisationer CFD i Danmark och Signo i Norge. Vi fick även en skriftlig gratulation från H.M. Drottning Silvia, vilket var väldigt kul, berättar Johanna.