Mo Gård medverkar i rapport om pandemin och civilsamhället

5 april, 2022

Vår VD Johanna Bergstrand representerar Mo Gård i rapporten Pandemin och civilsamhället – konsekvenser, insatser och stödåtgärder som bland annat vår arbetsgivarorganisation Fremia har tagit fram tillsammans med Famna, Forum och Giva Sverige.

I rapporten delar Johanna med sig av de erfarenheter Mo Gård fått under pandemin och hur den har påverkat arbetet. Intervjun är en av tio intervjuer med de största idéburna medlemmarna i Famna och Fremia som blev viktiga underlag till den rapporten.

Rapporten beskriver hur den idéburna vården och omsorgen ställde om sin verksamhet till följd av pandemin. Mo Gård, som bland annat erbjuder helhetslösningar i form av gruppboende och daglig verksamhet för personer med kombinerade funktionsnedsättningar, ställde om snabbt när pandemin var ett faktum. Dels genom att bemanna upp med extra personal men också genom att dela upp den dagliga verksamheten så att brukare från olika boenden inte möttes för att minska risken för smittspridning. Tack vare detta hade vi inte ett enda smittfall i verksamheten under hela första vågen. Trots den svåra situationen under pandemin lyckades vi upprätthålla våra verksamheter och behövde inte stänga vare sig gruppboenden eller den dagliga verksamheten, vilket har betytt mycket för brukarna.

Rapporten pekar också på att regeringens löfte till vården och omsorgen om att alla pandemirelaterade merkostnader skulle kompenseras återstår att infria till de idéburna vård- och omsorgsgivarna.

Läs rapporten i sin helhet här: Pandemin och civilsamhället – konsekvenser, insatser och stödåtgärder