”Bättre och roligare jobb hade jag inte kunnat ha!”

31 mars, 2022

Yvonne Axelsson firar i år 40 år på Mo Gård. Och hon har inte en tanke om att göra något annat.
– Jag älskar det här jobbet och alla fantastiska brukare!

Yvonne Axelsson svarar glatt i telefonen. Hon har precis stått i köket på daglig verksamhet och gjort mackor inför dagen. Inte visste hon när hon en höstdag för första gången besökte Mo Gård att det skulle blir 40 år och fler därtill.

Men så blev det. 1982 var Yvonne Axelsson 20 år och hade planer på att studera inom vården. Ett samtal från arbetsförmedlingen med ett erbjudande om ett beredskapsarbete på Mo Gård ledde till ett besök. Där möttes Yvonne Axelsson av en grupp äldre brukare och hon fick direkt fin kontakt med en dam som genast satte i gång att lära henne teckna.
– Mitt hjärta fastnade direkt. Atmosfären och personalen som var där var helt fantastisk. Jag kände att här vill jag vara.

Yvonne Axelsson.

Det blev ingen vårdutbildning som Yvonne hade tänkt, men utveckling och kurser har det blivit desto mer av genom åren på Mo Gård.
– Jag har gått varenda utbildning jag har blivit erbjuden.

De interna utbildningarna och olika tjänster inom företaget har gjort att Yvonnes karriär aldrig har stått stilla. Hon har arbetat med äldre brukare, personer med dövblindhet på olika boenden, på folkhögskolan, med fritidsaktiviteter och i resursgruppen. I dag arbetar hon inom daglig verksamhet. Under de år Mo Gård bedrev sommarläger arbetade Yvonne extra där, ett arbete som hon minns med värme.
– Det var jätteroligt. Det kom brukare från andra orter och vi gjorde utflykter, fiskade och åt glass.

40 år är en lång tid på en och samma arbetsplats men på Yvonne Axelsson låter det som att hon hade kunnat fortsätta för evigt.
– Jag älskar det här jobbet. Jag har jobbat med olika saker och alltid med en anknytning till brukare. Man får så mycket av brukarna och arbetet formar dig som person. Jag älskar att jobba med människor.

Under åren har hon sett föräldrar som kämpat för sina barn, brukare som utvecklats och hela liv som levts på Mo Gård. Det har satt sina spår hos henne själv och hon beskriver att arbetet gjort henne mer ödmjuk.
– Man lär sig att inte ta någonting för givet. Och så får man så mycket tillbaka. Det är fantastiskt att se en person med autism som inte visar så mycket känslor plötsligt lägga sin hand på min. Den känslan räcker för resten av livet!

Att kunna ge en annan människa trygghet betyder väldigt mycket för Yvonne Axelsson.
– Jag ska se till att hjälpa brukarna till ett så självständigt och bra liv som möjligt. Det är inte mig det handlar om. Men det gör att mitt arbete känns viktigt.

Inom daglig verksamhet där Yvonne Axelsson arbetar idag finns en handelsträdgård. Där har många brukare sin sysselsättning och Yvonne berättar hur imponerad hon är över deras insatser.
– Det är jättekul att hitta det som brukarna är intresserade av och tycker är roligt. Alla kan göra något! Bara man är lyhörd. Bättre och roligare jobb hade jag inte kunnat ha.

Inte en dag har Yvonne Axelsson tänkt på att byta arbetsgivare.
– Vi utvecklas hela tiden och hittar nya arbetssätt. Om man känner att man vill jobba med människor då rekommenderar jag verkligen Mo Gård.

Häromdagen slog tanken henne att hon inte har så många år kvar i arbetslivet.
– Jag tänkte oj, jag har bara fem år kvar. Men jag kan inte komma på något annat jag vill göra. Jag har allt jag vill göra här på Mo Gård.
Jag älskar det – och här blir jag kvar.