Kommunikation på individens villkor

8 november, 2021

Mo Gård erbjuder insatser till personer som behöver mötas av kunskap och anpassningar för att få en fungerande kommunikation. Att förstå och att göra sig förstådd är en förutsättning för att vara delaktig i allt som rör vardagsliv och samhällskontakter och för att leva ett gott liv. Personalen på Mo Gård har bred kunskap om kommunikation, men också specifik kunskap om den enskilde individens behov och förutsättningar.

Taktilt samtal mellan tre personer.

På Mo Gård utgår vi från att all kommunikation utvecklas i samspel med andra människor, det handlar om att komma fram till en gemensam mening om det vi samtalar om. Det betyder att kommunikation är ett samarbete. Det blir därför svårt att tala om personer med kommunikationssvårigheter eftersom svårigheterna, enligt detta synsätt, inte finns hos en individ utan är något som uppstår emellan två eller flera personer.

Därför är det viktigt med kunskap om kommunikation

Att kommunicera är ett grundläggande mänskligt behov och en förutsättning för delaktighet och inflytande över sitt liv. Personer med funktionsnedsättning har ofta svårare än andra att göra sig förstådda och förstå andra, vilket ställer särskilda och höga krav på omgivningens kompetens och lyhördhet. När omgivningen brister i förståelse för individens sätt att kommunicera kan det få stora negativa konsekvenser både på ett personligt plan för individen men även för omgivningen.

Vår syn på kommunikativ kompetens

Mo Gårds utgångspunkt är att alla individer har förmåga att kommunicera oavsett utvecklingsnivå och att kommunikationen kan utvecklas med rätt stöd och förutsättningar. Vi har en fördjupad kunskap om språkutveckling, kompetens kring relation, samspel och kommunikation. Vi arbetar för att minska obalansen som uppstår mellan individens kommunikativa förutsättningar och omgivningens förväntningar på språklig förståelse och uttrycksförmåga. Det är avgörande att kunna kombinera kunskap om kommunikation med kunskap om funktionsnedsättning samt den specifika individen för att kunna ge relevanta insatser.

Kommunikation – en förutsättning för ett gott liv

Genom kompetens, respektfullt bemötande, goda relationer som främjar socialt samspel, individanpassning och omsorg skapar vi förutsättningar för att personer med funktionsnedsättningar ska få leva ett gott liv. En viktig beståndsdel för att nå detta är den grundläggande utbildningsinsats som alla medarbetare på Mo Gård går igenom under sina första sex månader. Utöver detta sker kontinuerlig kompetensutveckling i form av handledning, rådgivning och riktade utbildningsinsatser. I samtliga utbildningsinsatser utgår vi från kommunikationens betydelse. En annan stor del för att nå en fungerande kommunikation är att anpassa miljöerna som brukaren vistas i.

Vi skapar en kommunikativ miljö

Bildstöd som tydliggör dagens innehåll.

En förutsättning för att underlätta kommunikationen är att skapa en tillgänglig kommunikativ miljö anpassad utifrån individens behov. Anpassningar inom individens sociala miljö avseende kommunikation handlar bland annat om att bemöta individen utifrån dennes kommunikativa förmåga och intresse. I den kommunikativa miljön på Mo Gård arbetar vi med talspråk, teckenspråk, taktilt språk och olika former av Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) såsom bildstöd, tecken som stöd och symboler. Den kommunikativa miljön omfattar också den fysiska omgivningen runt individen. Det kan handla om teknisk utrustning, belysning, materialval, färgsättning och kontraster.

Så bemöter vi utmanande uttryckssätt

Svårigheter i kommunikationen – att inte förstå eller att inte bli förstådd – kan skapa stor frustration. Mo Gårds samlade erfarenhet inom kommunikation och kombinerade funktionsnedsättningar har utvecklat vår kunskap om att bemöta utmanande uttryckssätt. Vi utgår från ett kommunikativt förhållningssätt i bemötandet, det vill säga att vi utgår ifrån att ett utmanande uttryckssätt är ett sätt att kommunicera med omgivningen. Vi ser alla uttryck som kommunikativa och arbetar aktivt med förebyggande insatser för att undvika att personen hamnar i problemskapande situationer.

Läs mer om vår specifika kompetens här.