Kombinerade funktionsnedsättningar kräver specifik kompetens

9 september, 2021

Tillsammans skapar vi gemensamma upplevelser som vi sedan kan kommunicera kring. 

Inom Mo Gård möter vi personer med en kombination av funktionsnedsättningar. Det kan handla om intellektuell funktionsnedsättning, autismspektrumtillstånd, hörselnedsättning, dövhet, synnedsättning, språkstörning eller dövblindhet. Vi som arbetar här har specialiserad kompetens för att kunna ge brukarna ett individuellt bemötande.

Kognitiva förmågor som att planera, ta emot, hantera och tolka information och intryck fungerar hos de flesta av oss helt automatiserat. Det gör det oftast inte hos personer med kombinerade funktionsnedsättningar. Därför lägger de mycket av sin energi på att förstå vad som händer runt omkring dem och denna anspänning medför en risk för ökad stress. Tillsammans med svårigheter i kommunikationen, löper dessa personer också stor risk att hamna i utmanande situationer.

Det krävs särskild kompetens hos personalen att möta personer med dessa kombinationer av funktionsnedsättningar samt att kunna hantera de utmanande situationer som kan uppstå.

Vårt uppdrag är att anpassa den fysiska och sociala miljön utifrån brukarens behov. Att finnas som stöd för att vardagen ska fungera och inte rasa.

Varför är det viktigt med kunskap om kombinerade funktionsnedsättningar?

När en person har kombinationer av funktionsnedsättningar vet vi ju redan från början att personen har nedsatta förmågor. Om vi då har förståelse och kunskap om vilka kognitiva färdigheter, förmågor och funktionsnedsättningar som finns så kan vi hitta strategier för att anpassa och hantera de utmaningar vi och individen ställs inför. Annars kan kraven lätt bli för stora i förhållande till personens förmågor, vilket kan leda till negativ stress och ofta stor frustration. Vi måste alltså anpassa kraven och förväntningarna så att de ligger i linje med personens förmågor.

Centrala kompetenser och kunskapsområden inom Mo Gård är därför relation och bemötande samt kunskaper om kommunikation och dessa delar finns med i allt som vi förmedlar och gör.

Hur jobbar vi med kompetensen runt kombinerade funktionsnedsättningar?

Brukarna vi möter på Mo Gård kan ofta uppleva och tolka omvärlden på ett annorlunda sätt. Att lösa korsord kan vara rogivande men sättet att göra det på kan se olika ut.

Kompetens handlar om förmågan att använda sina kunskaper och färdigheter vid rätt tillfälle, på rätt sätt och på rätt plats. Vi strävar efter att lära tillsammans och av varandra i ett strukturerat och utvecklande samarbete. Det handlar om både formella utbildningstillfällen, handledande insatser eller andra stödjande möten med spridande och delning av kunskap mellan medarbetare. I alla dessa utbildningsinsatser belyses både synsätt och attityder likväl som pedagogiska och praktiska arbetssätt.

Inom Mo Gård har vi valt att satsa på en egen utbildnings-och handledningsorganisation. Det innebär att vi har ett specialiserat team med tvärfacklig kompetens. De har som uppgift att kvalitetssäkra metoder och arbetssätt samt utbilda och handleda personal inom organisationen. Det kan innebära utbildning i form av introduktions- och fördjupningsutbildningar men även skräddarsydda utbildningar som efterfrågas av ett boende. Det kan även innebära en riktad handledningsinsats för en personalgrupp kring ett specifikt dilemma. På Mo Gård har vi också valt att skapa en styrgrupp kring varje boendeenhet med en nära arbetsledning samt specialpedagogisk kompetens. Denna styrgrupp har det yttersta ansvaret att tillsammans med personal kvalitetssäkra arbetet runt den enskilde brukaren.

Att leva med kombinerade funktionsnedsättningar kan innebära svårigheter att tolka information och intryck och att få delar att bli en helhet.

Vad kan anpassningarna handla om?

Att arbeta med människor som har funktionsnedsättningar handlar inte om att göra samma för alla. Däremot kan man lära sig att kompensera i miljöerna, genom att anpassa bemötandet, språket och använda bildstöd eller scheman för tydliggörande. Det kan också handla om att skapa orienteringspunkter så att man kan hitta och känna igen sig, använda riktad belysning så att man ser ordentligt. Vi arbetar metodiskt för att skapa trygga relationer och skapar medvetet tillfällen och platser där det ges möjlighet att träffa andra.

Inom Mo Gård strävar vi efter att få till helhetssyn i praktiken vad gäller behov och anpassningar, samverkan mellan boende och daglig verksamhet eller skola, för att kunna få bästa möjliga anpassning för den enskilde individen!

Läs mer om vår specifika kompetens här.