Mo Gårds VD och koncernchef i intervju för NT

25 januari, 2021

Mo Gårds VD & koncernchef Johanna Bergstrand. Foto: Mikael Grip, Norrköpings Tidningar
Mo Gårds VD & koncernchef Johanna Bergstrand. Foto: Mikael Grip, Norrköpings Tidningar

Förra månaden intervjuades Mo Gårds VD och koncernchef Johanna Bergstrand till en artikel för Norrköpings Tidningar. I artikeln, som är skriven av Mikael Grip, berättade Johanna bland annat om sin roll, hur hon ser på konkurrens, fördelarna med att Mo Gård är stiftelseägt och vad det är som gjort att hon arbetat så länge på Mo Gård.

Johanna har en lång historia inom Mo Gård. Hennes karriär började redan för 22 år sedan då hon kom till Finspång för att läsa teckenspråk på Mo Gård folkhögskola. Då med ambitionen att bli tolk.

– Det var 1998 och jag började extrajobba på Mo Gård. Sedan utbildade jag mig och har arbetat som chef på olika positioner sedan 2003, berättar Johanna i artikeln i NT.

Från början var det inte tänkt att hon skulle stanna så länge, men Johanna gillade Mo Gårds arbetsklimat, vilket bygger mycket på personalens egen drivkraft.

– Vi vill ha personal som har inställningen att alla människor ska ha ett gott liv och brinner för det. Tänk att kunna göra skillnad för en person med extremt stora behov och som inte kan göra sin röst hörd, berättar Johanna.

Stiftelseägt och inte vinstdrivande
Mo Gård AB är idéburet och stiftelseägt och ägs sedan 2000 av stiftelsen Mo Gård, där stiftare är Finspångs kommun, Sveriges Dövas Riksförbund, Förbundet Sveriges Dövblinda och Region Östergötland. Johanna berättar om hur hon ser på att vi som företag är stiftelseägda:

– Att vara stiftelseägda är bra för då är vi inte vinstdrivande. Fastighetsbolaget har vi för att hantera de fastigheter som vi äger. Vi jagar inte vinster och kvartalsrapporter för att nå snabba vinster …. Eventuella ekonomiska överskott återinvesteras i verksamheten, alltid med brukarnas bästa för ögonen.

Bild på uppslaget med intervjun av Johanna Bergstrand i NT

Går under radarn
I artikeln lyfter även reportern Mikael Grip att Mo Gård går lite under radarn i Finspång. Trots att Mo Gård, bortsett från de många industrierna, är Finspångs största privata arbetsgivare där 340 av totalt 650 anställda arbetar i just Finspång.

– Finspång är en häftig ort på det sättet att det finns så mycket specialistkunskap och inte bara inom industrin. Det gäller även Mo Gård i högsta grad. Vi är ett kunskapsföretag som är unika i det vi gör i Sverige, berättar Johanna.

”Så ni har ingen konkurrens?” Frågar Mikael.

– Det beror lite på hur man ser på det hela. Visst finns det andra företag som erbjuder LSS-boende, men då är det för personer som ändå har stor delaktighet i samhället. Det vi har är en specialiserad verksamhet med hög kompetens kring många olika funktionsnedsättningar och kommunikation …. Vi har all den expertkunskap som behövs för att kunna kommunicera med alternativa kommunikationsformer. Där har vi ingen konkurrens i Sverige.

Mer om Mo Gård kan ni läsa här. Och vill ni läsa artikeln om Mo Gårds VD och koncernchef, Johanna Bergstrand, i sin helhet kan ni göra det på Norrköpings tidningar, via den här länken. (obs, artikeln är bakom en betalvägg)