På gång hos Mo Gård

3 november, 2020

Mo Gårds LSS-boende Växthusgränd i Nyköping
Mo Gårds LSS-boende Växthusgränd i Nyköping

Nu är det full fart för oss på Mo Gård. Vi har bland annat kommit igång med den dagliga verksamheten i Nyköping, startat en andra introduktionsutbildning för nya medarbetare och för några veckor sedan stod det första av Mo Gårds LSS-boenden i Nyköping klart – Växthusgränd.

– Verksamheten på Växthusgränd är igång. Personalen som arbetar där är en stor tillgång i den utvecklingen då allt från lokala rutiner till inköp skall ordnas utifrån brukarens fokus, berättar Pernilla Moqvist Pettersson, områdeschef, Mo Gård Södermanland.

Blickar framåt

På grund av allt arbete med att förbereda inför öppnandet och framförallt Coronapandemin kunde vi tyvärr inte ordna en invigning av Växthusgränd. Vår viktigaste uppgift är att undvika att brukare i vår verksamhet drabbas av smitta. Och det har vi lyckats med hittills. Nu blickar vi framåt och ser fram emot att inom en snar framtid slå upp dörrarna till Mo Gårds LSS-boenden Svalsta i Nyköping och Äppellunden i Finspång. Svalsta är näst på tur och som en del av uppstarten genomför Mo Gård nu en introduktionsutbildning för de som kommer att arbeta på boendet.

– Det är en blandad grupp av medarbetare med både de som jobbat länge inom Mo Gård och helt nya medarbetare, berättar Pernilla.

Förutom att ge våra medarbetare en introduktion är vårt fokus just nu på att färdigställa anpassningen av den fysiska miljön. LSS-boendet i Svalsta beräknas vara färdigt och redo att invigas den 16 november. Vi växlade några ord med Peter Rinman, VD för Mo Gård Fastighet, om läget på bygget.

– Allt går enligt plan, de sista kompletteringarna är klara och vi får tillträde till huset idag den 3 november. Framöver kommer vi ställa i ordning lokalerna och förbereda verksamheten inför första inflytt som sker i november, säger Peter.

Intressestyrd daglig verksamhet

På den dagliga verksamheten i Nyköping, som etablerades i maj i år, håller vi just nu på att planera och utveckla dess innehåll, då vår dagliga verksamhet utgår från brukarnas intressen och styrkor.

– Planen är att det ska finnas en utegrupp, ett skapanderum, ett musikrum och tillgång till träning med mera. Tanken är också att vi ska kunna erbjuda mer utåtriktad sysselsättning på anpassade arbetsplatser. För att skapa motivation till sysselsättning utgår vi alltid från brukarens intressen och styrkor, berättar Pernilla Moqvist Pettersson.

Lediga platser för brukare i Nyköping

Richard Östnes och Cecilia Joge Johansson är rådgivare hos oss på Mo Gård och ofta de vänliga ansikten våra kunder möter i allra första skedet. När kunder, anhöriga och företrädare kontaktar oss är deras roll att guida dem igenom Mo Gårds tjänsteutbud, det är också de som svarar på frågor om lediga platser för brukare.

Då vår verksamhet i Nyköping är nyetablerad finns det i dagsläget lediga platser till Växthusgränd. Förfrågningar sker dock löpande och vi har redan haft flera diskussioner med kommuner, företrädare och anhöriga som har visat intresse för verksamheten. Och det går redan nu ansöka om plats till Mo Gårds LSS-boenden som är planerade att starta innan jul i Södermanland och Östergötland.

– Ja, det går jättebra att ansöka redan nu! Att ta emot en ny brukare är en process i flera steg som innefattar att ge ett erbjudande till kommunen såväl som till brukare eller företrädare. En behovsinventering ska utföras och planering av insatser ska vara på plats innan en inflytt kan bli aktuell. Alla inblandade parter ska naturligtvis också ha gett sitt godkännande innan det sista steget kan tas, förklarar Richard.

Är ni intresserade av någon av de lediga platserna i Nyköping och Finspång är ni varmt välkomna att kontakta Richard eller Cecilia. Deras uppgifter hittar ni här!

Vill ni läsa mer om etableringen av Mo Gårds LSS-boenden i Södermanland och Östergötland är ni välkomna att göra det på www.mogard.se/aktuellt.