Ett högpresterande team – Mo gård engagerar

17 september, 2020

Våra nyanställda genomför en tre veckor lång introduktionsutbildningen. Många av våra nya medarbetare har redan lång erfarenhet och kompetens inom LSS verksamhet.
Våra nyanställda genomför en tre veckor lång introduktionsutbildningen. Många av våra nya medarbetare har redan lång erfarenhet och kompetens inom LSS verksamhet.

Ett högpresterande team – Våra nyanställda genomför en tre veckor lång introduktionsutbildningen. Många av våra nya medarbetare har redan lång erfarenhet och kompetens inom LSS verksamhet.

I vår nya lokal på Företagsvägen 20 i Nyköping har vi precis genomfört en introduktionsutbildning för nyanställda som ska arbeta på våra enheter i Nyköping. Utbildningen är nästan tre veckor lång och handlar bland annat om hur man som grupp tillsammans, genom att synliggöra grupprocesser, kan skapa ett högpresterande team.

 

– Tanken är att vi och våra medarbetare skall kunna följa sin egen utveckling från arbetsgrupp till team och därmed blir trygga i att saker händer i en grupp, säger Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig/projektledare på Mo Gård.

Ros-Mari håller i den fullspäckade dagen och utbildningen kring kontaktmannaskap och grupprocesser. Utbildningen varvas med föreläsning och reflektioner i grupp. Många medarbetare lyfter vikten av att kunna förstå gruppens dynamik och önskar att de i tidigare arbeten fått den insikten.

– Vilken skillnad det skulle kunna ha gjort om jag vetat det här, säger en medarbetare.

Lutar sig mot Susan Wheelans teori
Väl fungerande team och bra samarbete i gruppen har alltid varit en viktig fråga för oss på Mo Gård. Nu när vi har en nyetablering väljer vi att medvetet synliggöra och aktivt arbeta med grupprocessen för att se hur det kan påverka gruppen och i slutänden leveransen av kvalitativ omsorg.

Vi har i det arbetet valt att luta oss mot Susan Wheelans teori som kortfattat innebär att en grupp genomgår fyra utvecklingsfaser mot att bli ett högpresterande team.

– Det vi initialt gör är att gå igenom hennes teori om grupprocess och medvetandegöra gruppen om vad som kännetecknar grupper i de olika faserna och vilket ledarskap som är det mest optimala i de olika faserna. Vidare kommer vår enhetschef tillsammans med medarbetarna att driva processen vidare och hålla den aktuell, förklarar Ros-Mari.

Mycket engagemang
Pernilla Karlsson, enhetschef i Nyköping och deltagare under utbildningen, ser positivt på introduktionsutbildningen och menar att det är otroligt viktigt att ha kunskap om grupprocesser. Pernilla fortsätter:

– Du behöver inte vara expert och kunna allt. Men det är lättare att förhålla sig till sina kollegor och arbetsplatsen om man vet att ”det är som det ska”. Att vi är på väg mot samma mål och har ett gemensamt förhållningssätt.

Ett högpresterande team – Engagemang och fokus hos deltagarna under utbildningen.
Engagemang och fokus hos deltagarna under utbildningen.

Entusiasmen och engagemanget hos både deltagande chefer och nya medarbetare är påtaglig. En annan av deltagarna heter Mattias Hellman. Mattias kommer att arbeta som rehabiliteringsassistent på Mo Gårds nya enheter i Nyköping. Även han nöjd över introduktionsutbildningen.

– Den känns jättebra! Något jag reagerat över är att Mo Gård har ett så inkluderande tänk. Alla ska vara med och alla känner sig delaktiga. Man känner sig uppskattad från början. Jag är supertaggad inför att börja jobba skarpt.

Ett högpresterande team – Mattias Hellman, rehabiliteringsassistent på Mo Gårds nya enheter i Nyköping
Mattias Hellman, rehabiliteringsassistent på Mo Gårds nya enheter i Nyköping.

Viktigt med rätt och uppdaterad kompetens
För oss på Mo Gård är våra medarbetares kompetensutveckling en kärnfråga och vi håller oss ständigt uppdaterade för att kunna leverera en kvalitativ tillvaro för brukarna. Redan nu finns därför planer på fortsatta utbildningar för medarbetarna i Nyköping.

– Vi kommer dels att fortsätta bygga på med våra redan standardiserade utbildningar. Vi ser också över hur vårt kompetensbehov ser ut på enheten utifrån brukarnas behov. Behöver vi bygga på så gör vi det, avslutar Ros-Mari Seidlitz.

Vill du läsa mer om Mo Gårds kompetenssäkrande arbete? Gå då gärna in på mogard.se/kompetensutveckling-och-utbildningar.