Ett stödjande hem – en ledstjärna i vårt sätt att tänka

17 juni, 2020

Vardagsrum med kontrastrika möbler i lugna färger
Vardagsrum med kontrastrika möbler i lugna färger

Ett stödjande hem – I våra boenden anpassas de allmänna ytorna med kontrastrika element i lugna färger som verkar för att stödja de boende.

På Mo Gård vet vi att en fungerande kommunikation är en förutsättning för delaktighet, självbestämmande och ett gott liv. Och för att uppnå en god kommunikation krävs specifik kunskap om socialt samspel och olika kommunikationsformer. Där ingår även en kommunikativ inre och yttre miljö, design och arkitektur.

Vi har växlat några ord med Peter Rinman, VD för Mo Gård Fastighet, som berättar om hur arbetet med etableringen av fyra LSS-boenden i Nyköping fortlöper. Och vikten av att anpassa både den inre och yttre miljön med speciellt framtagen design och arkitektur för att underlätta tillvaron för de boende.

– Vi vill skapa en miljö som stödjer och underlättar för personerna som bor där att läsa av och tolka den miljön de vistas i, förklarar Peter.

Allt enligt plan

Arbetet med etableringen av våra LSS-boenden och daglig verksamhet i Nyköping pågår för fullt. Totalt kommer fyra boenden att byggas i Nyköping och först ut att färdigställas av boendena är Växthusgränd vid Marieberg, som beräknas vara färdigt i augusti.

– Allt flyter på enligt plan och vi räknar med att Växthusgränd är färdigställd på utsatt tid. Det som pågår nu är främst invändigt arbete i fastigheten. Och snart drar vi igång arbetet med finplaneringen av utemiljön. Som uteplatser och den gemensamma miljön, berättar Peter.

Stödjande men hemtrevligt är ledstjärnan

Att skapa ett stödjande hem är en nyckelfråga för oss på Mo Gård. I våra boenden anpassas de allmänna ytorna med kontrastrika element i lugna färger som verkar för att stödja de boende. Alla boenden som vi på Mo Gård bygger har en grundstruktur både i de allmänna ytorna och i lägenheterna, men vi lämnar också rum för att kunna forma utrymmen efter de individer som flyttar in. Det är viktigt för oss att det är ombonat och att de känner att det här är deras hem.

– Det här är en ledstjärna i vårt sätt att tänka, att miljön ska vara stödjande men också hemtrevlig. Det måste hanteras på ett varsamt sätt. Och det bästa betyg vi kan få är att personer som besöker oss inte nödvändigtvis ser att vi har gjort en massa anpassningar. Vissa delar anpassar vi när verksamheten är igång, så att vi kan justera efter de som flyttar in på boendet, deras intressen och behov kan se olika ut. Vi försöker ha med oss det, säger Peter.

Inomhus är grundanpassningarna bland annat stegljudsdämpande golv, bländfri belysning, dörrpartier och strömbrytare som tydligt avviker från omgivande vägg, höj- och sänkbara handfat i badrummen och punktbelysning vid lägenhetsdörrar för extra visuell tydlighet. Men det är inte bara den inre miljön som vi har i åtanke när vi bygger boendena. Den yttre miljön och hållbarhet är också viktig och anpassas efter varje unik tomts specifika förutsättningar och personerna som ska bo där. Och i det här specifika projektet med Växthusgränd kommer vi, tillsammans med fastighetsägaren Maison Forte, att montera solceller på husets tak.

Ett stödjande hem med kontrastrika element och belysning vid dörrar.
Ett stödjande hem har bland annat justerbara handfat

– Man vill såklart välja boende utifrån personliga intressen och behov. Och därför är platserna där LSS-boendena placeras noga utvalda. Just Växthusgränd i Marieberg ligger till exempel i ett bostadsområde med mycket natur runt hörnet men också en kort bit från Nyköpings centrum och det utbud som finns där, avslutar Peter.

Gå gärna in på www.mogard.se/bostad-med-sarskild-service-for-vuxna och läs mer om våra andra stödjande hem placerade i Uppland, Stockholm, Östergötland och Skåne.