Stödpedagog

Olika yrkesroller inom Mo Gård

Stödpedagog

Att arbeta som stödpedagog inom Mo Gård innebär att du arbetar nära brukaren. Det gäller både inom boendet samt daglig verksamhet och du bidrar med en fördjupad pedagogisk kompetens till verksamheten. Du samarbetar mycket med enhetschefen i utvecklingsarbete och fungerar även som handledare till dina arbetskamrater.

Att jobba som stödpedagog på våra LSS-boenden

Som stödpedagog inom Mo Gård får du jobba med engagerade kollegor, där ni tillsammans ger brukarna möjlighet till en meningsfull sysselsättning och vardag. Ditt uppdrag som stödpedagog kan se väldigt olika ut och dina arbetsdagar kommer vara varierade. Det kan handla om alltifrån att leda brukarmöten, utvärdera genomförandeplaner, fungera som handledare till dina kollegor till att utforma rutiner och arbetssätt. Ibland sitter du med i styrgruppen där du tillsammans med enhetschef och specialpedagog bidrar med förbättringsarbete till enheten/verksamheten.

Vad som förväntas av dig som stödpedagog

För denna roll behöver du ha en genomförd utbildning till stödpedagog via yrkeshögskola. Under din studietid har du även möjlighet att göra din LIA-praktik hos oss. Jobbar du i vår verksamhet idag som re-/habiliteringsassistent så finns det möjligheten att få gå denna utbildning via Mo Gård.

”Här kan jag vara med och påverka så att brukarna får aktiviteter som verkligen passar dem.”

Stefan Thyr, stödpedagog

Namn: Stefan Thyr.

Roll på Mo Gård: Stödpedagog på daglig verksamhet.

Bakgrund: Datatekniker som sadlade om till rehabiliteringsassistent.

Antal år inom Mo Gård: Sju.

Varför sökte du dig till Mo Gård?

Jag arbetade som datatekniker och tröttnade på att sitta vid strulande datorer åtta timmar om dagen. Min fru såg en annons från Mo Gård på arbetsförmedlingen och tipsade mig. Eftersom jag hade jobbat extra på en grundskola med särskola så blev jag intresserad. Jag såg framför mig ett socialt arbete där jag skulle få jobba med människor.

Hur trivs du på Mo Gård idag?

Jag trivs väldigt bra och har gjort det hela tiden, men särskilt nu som stödpedagog. Det är en roll som passar mig väldigt bra. Jag tycker om kombinationen av att planera och dokumentera och även vara med i utförandet av aktiviteterna. Här kan jag vara med och påverka så att brukarna får aktiviteter som verkligen passar dem.

Vad är det bästa med jobbet?

Variationen. Det är sällan jag sitter i åtta timmar och gör samma sak. Och att märka att jag gör brukaren väldigt lycklig genom en lyckad aktivitet.

Hur är kollegorna?

Trots att många är nya just nu då flera tidigare kollegor har gått i pension så känns det som att vi alla har samma mål. Det uppskattar jag mycket.

Hur är ledarskapet?

Vi har mycket frihet under ansvar, det uppskattar jag.

Hur är organisationen?

De gånger vi får till ett utbyte mellan enheterna så märks det att vi har mycket att ge och lära av varandra. Till exempel så har vi just nu ett teknikprojekt där vi delar inspiration och idéer kring hur vi kan föra in teknik i brukarnas dagliga aktiviteter. Syftet är att underlätta kommunikation och information.

Hur är kulturen?

Vi präglas mycket av all den tysta kunskapen vi har. Just nu håller vi på med ett projekt där vi genom att filma vardagliga aktiviteter analyserar och lyfter fram vårt arbete. Personalen som utför aktiviteten kanske inte ens själv vet varför hen gör på ett visst sätt. Genom filmen får vi syn på varför vissa aktiviteter fungerar bra, så att vi kan lära själva och av varandra.

När tycker du att jobbet är som roligast?

De bästa stunderna är när vi har infört en ny aktivitet eller ett nytt arbetssätt och jag ser på brukarna att det är lyckat. Jag arbetade väldigt länge med att hjälpa en brukare att våga använda vår musikbädd. Till slut vågade hen prova och låg sedan där länge och skrattade. Då var det värt allt jobb innan.

När tycker du att du gör skillnad på jobbet?

Det kan vara när vi inför en ny aktivitet eller när vi tar bort en gammal aktivitet. Eller när jag har en kollega som inte lyckas i vissa moment och vi provar ett nytt arbetssätt som visar sig fungera tillsammans med brukaren.

När tycker du att jobbet är utmanande?

Det är utmanande att hitta rätt aktiviteter åt brukare med kombinerade funktionsnedsättningar. Men vi har olika forum och nätverk där vi kan få inspiration av varandra. Det kan även vara en utmaning att se var gränsen går. Vi får inte pusha för hårt men inte heller ge upp att uppmuntra brukaren att våga prova en ny aktivitet.

När är jobbet som svårast?

Svårast kan vara att tyda brukarna, när vi inte kommunicerar på samma sätt. Jag är van att huvudsakligen använda mig av tal och skrift så när en brukare i istället använder till exempel taktil kommunikation behöver jag ha en hög kompetens i detta för att vi ska nå varandra. Jag själv är inte en person med dövblindhet å jag kan bara försöka förstå. Det är samtidigt det som gör arbetet intressant och roligt när vi lyckas.

Kan du beskriva en situation där du känner dig stolt över ditt jobb?

Jag föreläser ibland om alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) för människor som inte har en aning om vad det är. Det är roligt att berätta om vad vi gör: alltså vad vi kan använda oss av för kommunikationssätt om inte tal och skrift eller tecken fungerar.

Hur tycker du att man behöver vara som person för att göra ett bra jobb och trivas på Mo Gård?

Har du bara vilja att hjälpa andra människor och visar engagemang så räcker det långt. Du behöver kunna anpassa dig efter hur brukaren känner för tillfället. Ibland kommer du behöva vara lugn och behärskad, ibland mer aktiv. Du behöver också vara påhittig och lösningsorienterad och redo att tänka om ifall något inte fungerar som det brukar, i kommunikationen eller gällande aktiviteterna.

Hur tycker du att du har utvecklats som person under tiden du har jobbat på Mo Gård?

Jag har fått väldigt mycket ny kunskap om en värld jag tidigare inte visste mycket om. Här lär du känna dig själv väldigt mycket. Speciellt när du arbetar med personer med dövblindhet. De känner av på ett helt annat sätt hur jag mår. Jag har lärt mig att kontrollera mig själv.

När får du utveckling i ditt jobb?

Delvis via kurser och utbildningar. Det har vi väldigt mycket av här inom Mo Gård. Och genom diskussioner med kollegerna.

Hur har din kompetensutveckling sett ut under din tid på Mo Gård?

Jag har pluggat till stödpedagog under tiden och sedan har jag gått nästan alla interna utbildningar som erbjuds.

I vilka situationer känner du gemenskap med dina kolleger?

Framför allt när något inte går som vi planerat och vi ändå lyckas lösa det.

Hur känner du inför ditt arbetsschema?

Jag gillar mitt schema väldigt mycket. Jag har frihet under ansvar och kan styra en del över när jag börjar och slutar om dagarna.

Skulle du rekommendera andra att söka jobb på Mo Gård?

Det har jag gjort eftersom jag trivs väldigt bra här. Att arbeta på Mo Gård är lite som en annan värld och det kan vara svårt att förstå vad vi gör här. Jag skulle verkligen vilja visa den genuina glädjen hos brukaren som rider, åker häst och vagn eller arbetar med något roligt på sin dagliga verksamhet.

Vanliga frågor om att jobba som stödpedagog
inom Mo Gård

Vilka arbetstider har man som stödpedagog inom Mo Gård?

Du jobbar dagligen med det brukarnära arbetet, ett arbete som pågår dygnet runt, vilket innebär att du jobbar på ett rullande schema med dag-, kväll- och helgtjänstgöring.

Behöver man ha erfarenhet som stödpedagog för att jobba som stödpedagog inom Mo Gård?

Nej, med du behöver ha gått yrkeshögskola till stödpedagog.

Fler frågor?

Välkommen att kontakta oss direkt om du har flera frågor.

Hanna Burman
Hanna Burman
HR Partner/Rekrytering
010-471 67 97
hanna.burman@mogard.se
Evelina Wall
Evelina Wall
HR Partner/Rekrytering
010-471 67 72
evelina.wall@mogard.se

Lediga tjänster som stödpedagog hos Mo Gård

Vi har alltid ett behov av fler stödpedagoger. Välkommen att lämna in din intresseanmälan nedan.

Till toppen