Nyheter

Verktyg för bättre hälsa 2019

Välkommen till en familjehelg som Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och Mo Gård arrangerar tillsammans. Denna energigivande helg vänder sig till familjer som har barn/ungdomar under 20 år med dövblindhet. Här får ni chansen att träffa andra familjer som också lever med dövblindhet.

Datum: 17-19 maj 2019
Plats: Bohusgården, Uddevalla

Vi erbjuder en helg med intressanta inslag och umgänge för hela familjen under avslappnade former. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och aktiviteter. Parallellt finns goda möjligheter för relax och samvaro på Bohusgårdens fina anläggning. Målet är att helgen ska ge energi och bidra till att ge enkla och användbara verktyg för att hantera vardagen.

Anmälan

Vi önskar er anmälan senast 1 mars 2019. Observera att anmälan är bindande (för mer info ladda ned inbjudan nedan).

Det finns plats för 15 familjer under helgen, vi prioriterar att ta med familjer som inte tidigare varit med på dessa helger.

Ladda ned inbjudan (pdf)

Nytt nummer av tidningen I Fokus

Nu har det sista numret av I Fokus kommit till er som prenumererar. Tema: Vardagsliv.

Ladda hem tidningen nedan.

Ladda hem tidningen

 

Välkommen på föräldrautbildning!

Är du förälder till ett barn med dövhet/hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning? På den här utbildningen får du chansen att lyssna på olika föreläsare, delta i olika diskussioner, byta erfarenheter med andra föräldrar, knyta kontakter och umgås i en trevlig miljö. Du är välkommen att anmäla dig oavsett åldern på ditt barn. Utbildningen anordnas i samverkan mellan Mo Gård, Tullängsskolan, DHB och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

När och var?

15-17 mars 2019 på Sånga Säby Hotell & Konferens.

Föreläsare på utbildningen

Mikael Nordmark

Mikael Nordmarks son Hugo har den mycket ovanliga diagnosen lissencefali. Mikael kommer att prata om när livet inte blir som man tänkt sig och hur det är att få ett barn med omfattande funktionsnedsättning. Han tar oss med genom stunder av tårar och sorg, men också genom massor av kärlek och glädje. Han berättar om hur löpning kan göra stor skillnad, om att springa marathon och att arrangera en tävling där alla kan vara med.

Kenth Hedevåg

Kenth Hedevåg har en lång bakgrund som specialpedagog i ett neuropsykiatriskt utredningsteam. Han är också pedagogisk handledare i kommunalt stödteam. Kenth menar att vi behöver bli bättre på att ta steget från teoretisk förståelse till praktiska konsekvenser och strategier i vardagen. Att unika människor behöver mötas på unika sätt och att det är viktigt med ödmjukhet och förståelse för människor som har ett annorlunda sätt att fungera. Kenth har skrivit boken ”När mallen inte stämmer”.

Conny Norén

Conny Norén och hans fru är föräldrar till två adopterade flickor från Colombia och Taiwan. Båda flickorna är döva och en av dem använder delvis CI. Conny bjuder på en föreläsning med humor, värme och en viss dos allvar. Han berättar om hur hans attityd kring dövhet förändrats med tiden, vilka hinder de stöter på i vardagen och hur familjen hanterar dem. ”Som hörande förälder till döva barn får man många fördelar. Ett nytt språk, nya vänner och en ny värld som öppnar sig. Men det kommer inte av sig självt – man måste kämpa för det.”

Möt också…

Forumteatergruppen “SkaparAnda” som kommer att levandegöra temat ”Syskonrelationer och relationer i stort” genom teater, övningar och reflektioner tillsammans.

Aktörer:

  • Sanna Franzén, dramapedagog, skådespelare och sjukhusclown
  • Johan Granli Karlsvärd, skådespelare, psykolog och sjukhusclown
  • Vanilla Karlsvärd, dramapedagog, skådespelare och sjukhusclown

 

Anmälan

Sista anmälningsdag är den 10 februari 2019. Kursens namn är Föräldrakurs döv/hörsel.
Anmälan och mer information hitta du på Specialpedagogiska skolmyndighetens hemsida.

Här kan du ladda ned inbjudan till utbildningen (pdf, 3Mb)

 

Stöd Musikhjälpen 2018 med oss!

I år skänker vi vår julgåva (10 000 kr) till Musikhjälpen. Årets tema är “Alla har rätt att funka olika” och tillsammans med våra kollegor på Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor (Nkcdb) har vi startat insamlingen “Att funka med dövblindhet”. Just i dag 12 december, vid kl 13 tar vår kollega Linda Eriksson plats i buren på Stortorget i Lund. Räkna med ett intressant samtal om dövblindhet! Redan kl 10.45 blir Linda och Nkcdb:s verksamhetschef Lena Göransson intervjuade av Radio-AF, studentradion i Lund.

Var med oss och stöd Musikhjälpen du också!

#mh18 https://bossan.musikhjalpen.se/…/funka-med-dovblindhet-1d30…

Glödlampa med en planta i.

Ansök om medel från MoFoF

Nu finns det möjlighet att återigen ansöka om medel från Stiftelsen Mo Gårds forskningsfond (MoFoF).

MoFoF ger bidrag till forsknings- och utvecklingsarbete som är relevant för Mo Gårds verksamheter och olika brukarkategorier.

Enbart projekt som bygger på samarbete mellan ett universitet/högskola och Mo Gård finansieras. Tvärvetenskapliga projekt prioriteras.

Utlysning av medel startar 1 november 2018 med sista ansökningsdag den 15 december 2018.

Läs gärna mer och ansök här.

Nästa sida