Fritiden på Mo Gård

22 juni, 2022

Inom Mo Gård erbjuds insatserna boende med särskild service för vuxna samt för barn och unga enligt LSS. I insatserna ingår fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter. Det innebär att personalen på boendena har en viktig uppgift att stödja brukarens fritidsintressen.

Fritidsaktiviteter kan ske på olika sätt. Antingen som gemensamma aktiviteter – till exempel med andra i boendet. Eller fritidsaktiviteter kopplade till den enskildes egna intressen och önskemål. I denna artikel beskriver vi några exempel på hur vi jobbar med fritid och fritidsaktiviteter inom Mo Gård. Carina Holm arbetar som specialpedagog på Mo Gårds LSS-boenden Stora Allén & Östermalm i Finspång. Där är hennes roll att handleda personalen och stötta brukarna i att planera sina dagar. Under vardagarna jobbar brukarna på sin dagliga verksamhet, men efter de slutat för dagen och på helgerna finns tid för individuella fritidsintressen och aktiviteter.

– Hos oss bor brukare som är aktiva och sociala och vårt mål är alltid att de ska ha så goda levnadsvillkor som möjligt. Därför anpassar vi fritidsaktiviteterna utifrån vad personen önskar. De kan ske enskilt eller i mindre grupper om fler personer har samma intressen, säger Carina Holm.

I veckorna är den lediga tiden ganska lugn – vissa går till gymmet, tar promenader, eller går och badar på badhuset. Just friskvårdsaktiviteter är något Mo Gård fokuserar på för att främja en god hälsa och en aktiv vardag. Några av brukarna har till exempel återkommande ridlektioner på sin fritid. På helgerna kommer brukarna ofta själva med förslag på vad de vill göra. Då kan det bli allt från kubbspel och picknick till bowling eller en dag med shopping i närliggande storstad. Vissa helger vill några gå ut och äta eller gå på krogen.

– En vardagsaktivitet som är mycket uppskattad är när vi under onsdagskvällarna är på Eliantorp motocrossbana i Finspång. Där får brukarna tillsammans med handledare åka fyrhjuling och efteråt blir det ofta grillning, berättar Carina Holm.

Viktigt med eget inflytande

Brukarna bestämmer själva vad de vill göra på sin fritid och för att kunna planera hur den ska spenderas har man varje månad ett så kallat brukarråd. Ett möte där personal och brukare pratar om allt från aktuell information, tankar och önskemål. Här får brukarna berätta vad de skulle vilja göra för aktiviteter den kommande månaden och om det är några speciella evenemang de vill gå på. Vissa vill åka till stallet och andra vill gå på IFK-matcher.

– Ofta blir det fler som hakar på när en person ger förslag på en aktivitet och det blir en grupp personer som till exempel går på fotbollsmatch tillsammans, säger Carina Holm.

För att se till att brukarna får ut så mycket som möjligt ur sin fritid stämmer Mo Gård även av med personalen vilka intressen de har och vad de kan bidra med på bästa sätt. Har någon personal exempelvis ett hästintresse är det självklart den personen som i första hand följer med den hästintresserade brukaren till stallet. Och finns det ett fotbollsintresse så följer en fotbollsintresserad personal med på fotbollsmatcher. Ett delat intresse mellan personal och brukare bygger viktiga relationer och gör att fritidsaktiviteterna blir mer givande och roliga. Rätt person på rätt plats skapar en mer meningsfull fritid för individen. 

Årliga gemensamma aktiviteter

Utöver de fritidsaktiviteter som sker på eftermiddagar och helger anordnas även en del återkommande gemensamma aktiviteter för de som vill delta. Mo Gård har en fritidsgrupp som planerar säsongs- och högtidsbaserade aktiviteter. På sensommaren planeras till exempel den årliga kräftskivan och på hösten arrangeras en årlig höstfest dit alla som bor på eller har en koppling till Mo Gård bjuds in. Även julfester, nyårsfester, påskfirande och midsommarfirande anordnas gemensamt av fritidsgruppen eller på respektive boende. En gång om året åker även ett gäng på kryssning tillsammans och några åker på ridläger varje sommar, vilket är en önskan som kommer årligen från brukarna.

– Gröna Lund och Kolmårdens Djurpark är också sådant som vi planerar in varje år. Vi försöker då se till att inte åka mitt under högsäsong för att slippa långa köer och stora folksamlingar. Många brukare tycker däremot om när det är liv och rörelse så vi försöker planera och åka när det är lagom med folk så att alla trivs, säger Carina Holm.

En berikad fritid är viktig för välmåendet och att brukarna själva kan välja hur de vill spendera sin lediga tid är en betydelsefull del i det. Den dagliga verksamheten ger brukarna en aktiv dag, men en meningsfull fritid ger dem något mer att längta till.

– Det fina är att brukarna hos oss inte bara är grannar, utan de är även vänner och har fina relationer. De gör saker tillsammans med varandra på sin lediga tid och kan välja att umgås med personer som delar deras intressen. Att de får vara en del av ett socialt sammanhang är av yttersta vikt för att må bra, berättar Carina Holm.