Uppskattad föreläsning om språkande i kroppslig form

10 mars, 2020

Den 24 februari hölls en uppskattad föreläsning om taktil kommunikation på NK-villan i Nyköping. Vår specialpedagog Caroline Lindström, som ingår i vårt mobila stödteam, höll en engagerande föreläsning som både väckte frågor och nyfikenhet.

Föreläsningen inleddes med att Ros-Mari Seidlitz, etablerings­ansvarig, presenterade Mo Gård och berättade om de fyra nya gruppboendena och den dagliga verksamhet som kommer att öppna i Nyköping. Närmare 30 åhörare var på plats och lyssnade på den kunskap som förmedlades under kvällen.

Caroline startade sin föreläsning med att gå igenom nordiska definitionen av dövblindhet; ett samlingsnamn för nedsatt syn och hörsel. Caroline började sin bana inom Mo Gård för 20 år sedan och har idag en masterexamen i kommunikation. Idag handleder hon enheter inom Mo Gård med rådgivning och utbildning.

Föreläsningen berörde framförallt hur taktil/kroppslig kommunikation fungerar och att det är något vi alla använder oss av men att det just för personer med dövblindhet är helt avgörande. Det “taktila sinnet”, eller hudsinnet som en del väljer att kalla det, är en del av taktila/kroppsliga sinnet och handlar om våra receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. Det innefattar även våra leder, senor och muskler som bidrar med att vi vet var vi har våra olika kroppsdelar samt hur mycket muskelkraft vi behöver för att lyfta något.

”Hur är det att vara beroende av andra?” var en av frågorna Caroline ställde sig. För personer med medfödd dövblindhet är det avgörande hur väl omgivningen förstår det individen uttrycker. Därmed är det omgivningen som behöver öka sin förståelse för hur personen beskriver exempelvis ett föremål.

– Som seende är det enkelt att teckna hur till exempel ett glas ser ut, berättar Caroline. Men för en person med medfödd dövblindhet kan upplevelsen av glaset beskrivas på ett helt annat sätt. Kanske är det en handrörelse som visar hur det känns att stryka glasets insida som beskriver glaset för personen.

Därför menar Caroline att det alltid är viktigt att ha de ­”språkliga glasögonen” på sig för att kunna sätta sig in i ­personens ställe och tankesätt. För att illustrera detta tog ­Caroline upp några exempel där personer med dövblindhet försökt förklara sig men där seende personer inte förstått.

– Jag brukar säga att personen ofta är kompetent som kan beskriva saker utifrån sitt perspektiv och att det är vi seende som inte har kompetens att förstå.

Carolines föreläsning var full av aha-upplevelser och berättelser från hennes egna fallstudier. Starka upplevelser som fick många av oss i rummet att reflektera. Eller som en åhörare sa: ”En reflektion är väl att vi alla människor har lätt för att tolka varandra för fort, oavsett funktionsnedsättning. Framförallt i dagens samhälle där allt ska gå så fort.”

Att ha kunskaper om kommunikationsutveckling och hur vi kan använda vår kropp för att samspela och språka med andra är värdefullt för alla som kommer i kontakt med personer med kombinerade funktionsnedsättningar. Åhörarna var intresserade av att ta del av Mo Gårds kompetens inom ämnet, för att få en breddad syn om hur de i sin yrkesroll kan bidra till andra infallsvinklar i samspel och kommunikation med brukarna i sina verksamheter.

Mo Gård jobbar med kommunikationen i fokus och just kunskapen och kompetensen kring det taktila och kroppsliga är något unikt för Mo Gård – kunskaper som vi gärna delar med oss av.

– Vi är glada över att kunna hålla den här typen av föreläsningar och dela våra kunskaper. Med tanke på engagemanget och uppslutningen kommer vi också att återkomma med fler datum och spännande ämnen framöver, berättar Ros-Mari Seidlitz, etableringsansvarig.

Fakta/Dövblindhet

  • I Sverige beräknas mellan 2 000 och 40 000 personer ha dövblindhet. Av dessa är ungefär 400 personer födda med dövblindhet eller har förlorat syn och hörsel under de första levnadsåren.
  • Med taktilt teckenspråk kan densom har både nedsatt syn och nedsatt hörsel uttrycka sig.
  • I det taktila teckenspråket tas tecknen emot med hjälp av känseln.