Hälsofrämjande gruppbostad – ett projekt för att lyfta hälsan inom Mo Gård
6 oktober, 2025

Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) löper ökad risk för försämrad hälsa, visar forskning. Inom Mo Gård drivs projektet Hälsofrämjande gruppbostad med målet att motivera till hälsosam kost och fysisk aktivitet på boendena.
Hälsa har alltid varit en viktig fråga för Mo Gård och i samband med att fysioterapeut blev en egen tjänst fick frågan ökat fokus. Det gjordes en översyn över tidigare hälsokoncept liksom en undersökning bland Mo Gårds enheter kring vilka specifika utmaningar som finns. En viktig insikt var att det fanns behov av ett gemensamt forum för att jobba med hälsa utifrån olika perspektiv.
– Jag hittade konceptet Hälsofrämjande gruppbostad, ett koncept baserat på forskning som bland annat testats i Stockholms län, berättar Joppe Egnell, fysioterapeut och projektledare för Hälsofrämjande gruppbostad.
Elva teman om hälsa
Hälsofrämjande gruppbostad är ett koncept uppbyggt kring tio teman som bland annat rör självbestämmande, kost och fysisk aktivitet. Mo Gård har lagt till ett elfte tema som presenteras längre fram i artikeln. Personalen får utbildning i de olika temana med målet att kunskaperna ska komma individerna inom Mo Gård till del. Personalgrupperna identifierar styrkor och svagheter inom verksamheten och jobbar med dessa bland annat genom att diskutera i grupp. Konkret kan det handla om att motivera individer till mer hälsosamma val i vardagen och en gemensam syn kring hälsosamma alternativ. Det kan till exempel vara att få hjälp att välja en mer varierad kost och att hitta glädje och motivation till fysisk aktivitet. Hälsofrämjande gruppbostad handlar inte om att sätta någon på en diet eller träningsrutin, berättar Joppe.
– Vi tar det i små steg. Så som att erbjuda ett mellanmål till en person, det kan leda till ett jämnare humör, mindre magont och ökad aptit.
Inom Mo Gård har projektet Hälsofrämjande gruppbostad varit i gång i drygt två år. Utifrån det ursprungliga materialet har en plan lagts för att passa organisationens behov och förutsättningar. Det innebär att projektet har fått ta tid att implementera och att temana följer ett förutbestämt årshjul där de tas upp på nätverksträffar, arbetsplatsträffar och planeringsdagar.
– Det är ett sätt att hålla projektet levande och att se till att alla teman lyfts på de olika enheterna, säger Joppe.
Ett extra tema om sexuell hälsa
Under hösten är temat Sexuell hälsa, ett ämne som personal kan uppleva svårt att närma sig och bemöta men som likväl är viktigt för individerna. Ämnet är ett tillägg till konceptet Hälsofrämjande gruppbostad eftersom behovet identifierades av Mo Gård.
Inom temat kommer personalen att få utbildning av en psykolog och sexolog för att lära om sexuell hälsa kopplat till målgruppen samt vilka rättigheter och skyldigheter som finns.
– Utbildningen fångar upp ämnet på verksamhetsnivå, vilket utgör en grund för enheterna att arbeta vidare med, säger Joppe.
Hälsoombud – bollplank och inspiratörer
En viktig funktion i projektet är hälsoombuden som finns på varje enhet. Det är personal med ett extra uppdrag att bibehålla fokus på hälsofrågor. De arbetar aktivt i verksamheten med att inspirera och bolla frågor med kollegorna för att stötta individer till bättre hälsa.
En av dem är Carina Holm, specialpedagog som just nu även utbildar sig till hälsa- och friskvårdspedagog.
– Vi arbetar med personalen för att öka deras kunskaper så att de kan motivera till goda val, till exempel kring kost och rörelse.
Målet är att kunskapen ska nå till individnivå och det är redan så på flera enheter. Som alltid anpassas kunskapen till den enskildes individuella behov.
– Diskussionerna från våra möten tar vi med oss till mötesforum där individuella insatser planeras och följs upp. På så sätt når kunskapen verkligen fram, säger Carina Holm.
Konkreta exempel på hur hälsan har stärkts
En faktisk förbättring för individerna är till exempel att få en egen pärm med varierade favoritrecept, en annan är att personalen identifierat exempelvis om en person haft långt mellan måltiderna. Då har personalen lagt till ett matigare mellanmål, vilket har lett till färre blodsockerdippar och ett ökat välbefinnande. Överlag handlar det om att se varje individs behov och önskemål och att stötta på de sätt som går.
– Det är små saker som gör skillnad och som gynnar individen, säger Joppe och får medhåll av Carina.
Att motivera individer till hälsosamma val är inte alltid så lätt men ju mer kunskap personalen har om hälsa, desto bättre blir de på att stötta individerna till bättre val, menar Joppe och Carina.
För att se vad projektet mynnar ut i sker uppföljning under arbetsplatsträffar och nätverksträffar. En viktig lärdom som både Carina och Joppe lyfter fram är att hälsoarbete tar tid och är en gemensam insats. Tack vare Hälsofrämjande gruppbostad har samtalet om hälsa fått ta större plats och lett till fler hälsosamma val i vardagen.
– Idag är vi tryggare i att motivera till mer hälsosamma val, säger Carina.